Cuprins articol:

 1. Ce va oferim ?
 2. Aplicațiile hipnozei
 3. De câte sedințe am nevoie ?
 4. Terapie online – sesiuni individuale
 5. Terapie online – sesiuni de grup
 6. Curs introductiv

1. Ce vă oferim?


I. TERAPIE ÎN HIPNOZĂ de scurtă durată (5-12 şedinţe), centrată pe obiectiv (stare de bine, eliberare de stres, echilibru emoţional, întărirea sistemului imunitar, învăţarea autohipnozei, eliberare de dependențe sau ticuri, diminuarea simptomelor psihosomatice, etc.) şi pe viitor (nu pe trecut)… Regresia hipnotică pentru aflarea cauzei profunde (inconştiente) a problemei, şi vindecarea traumelor emoţionale, a rănilor sufleteşti… se face în transa a şasea, când aţi învăţat deja autohipnoza şi aveţi un control bun asupra stării de transă hipnotică… Toate celelalte transe hipnotice au ca obiectiv starea de linişte sufletească şi pace a minţii. clarificarea obiectivelor de viaţă, activarea resurselor psihice (emoţionale şi mentale), eliminarea simptomelor şi a obstacolelor în atingerea scopurilor…

II. Antrenament autogen SCHULTZ, cea mai importantă şi cea mai eficientă tehnică de relaxare din lume, cel mai bun instrument de luptă contra stresului, concepută şi fundamentată ştiinţific de psihiatrul neamţ I .H. Schultz.

III. Meditaţii ghidate (imagerie dirijată) – aproape orice scenariu psihoterapeutic (din primele 5 sesiuni din ciclul I – pentru începători) poate să fie trăit şi la nivel de meditaţie. În acest caz nu se mai face inducţia transei hipnotice şi se experimentează un singur scenariu (scurt) într-o şedinţă.

IV. Dezvoltare personală prin tehnici de relaxare şi imagerie dirijată. Învăţarea tehnicilor pentru eliberare de stres, stare de bine, evoluţie sprituala, astfel încât să le puteţi practica oricând doriţi să aveţi o stare de spirit bună şi să comunicaţi mai bine cu propriul subconştient pentru a vă optimiza viaţa pe toate planurile.

V. Evaluare psihologică; (pentru evidenţierea anumitor aspecte ale personalităţii dvs.) se poate face şi ca scop în sine, fără continuarea cu şedinţe de hipnopsihoterapie. În acest caz, ea constă în 2 şedinţe. În prima şedinţă se face testarea psihologică, în a 2-a şedinţa primiţi rezultatul examinării psihologice.

VI. Terapie online – sesiuni individuale. Serviciile psihologice online înregistrează o creştere importantă în ultima perioadă, dar îşi justifică rolul şi importanţa prin faptul că sunt eficiente şi foarte practice. Detalii aici: „Terapie online – sesiuni individuale”.

VII. Terapie Online – sesiuni de grup. Din 04.07.2020 puteți experimenta programul hipnopsihoterapeutic pentru eliberare de stres, stare de bine, echilibru emoţional, întărirea sistemului imunitar, învăţarea autohipnozei, clarificarea obiectivelor de viață, îmbunătățirea imaginii de sine, creșterea încrederii în sine, eliberare de dependențe sau ticuri, diminuarea simptomelor psihosomatice – la un preţ mai accesibil (terapie de grup – online). Detalii aici: „Terapie online – sesiuni de grup”.

VIII. Magazin Online – De aici se pot achiziționa („Magazin Online”):

Unde mă programez ? 

Programările se pot face:

 • Programare la psih. psihoterapeut Victor Adrian Gavrilov:
  • direct de pe site completând formularul următor: „Vreau să mă programez” (în primul rând veți opta pentru sesiunile în cabinet sau online – cu acces la înregistrări, apoi veți alege ziua și ora pe care o doriți – dacă nu puteți alege o oră anume, înseamnă că altcineva este deja programat).
  • la telefon: 0744 812 076 (mă puteți suna sau îmi puteți lăsa un scurt mesaj pe whatsapp: cu un click aici).
 • Programare la psih. psihoterapeut Nicoleta Boghianu:
  • direct de pe site completând formularul următor: „Vreau să mă programez” (în primul rând veți opta pentru sesiunile în cabinet sau online, apoi veți alege ziua și ora pe care o doriți – dacă nu puteți alege o oră anume, înseamnă că altcineva este deja programat).
  • la telefon: 0770 241 591 (mă puteți suna sau îmi puteți lăsa un scurt mesaj pe whatsapp: cu un click aici).

În cazul în care nu răspundem înseamnă că lucrăm şi avem telefonul dat pe silenţios. Vă vom suna noi imediat ce putem.

Cabinetul este situat în Constanța, iar pentru cei ce nu sunt în oraș, sesiunile se pot desfășura online.


Despre terapie:

Hipnoza este o metodă de a adormi vigilența minții conștiente până când se relaxează și încetează să mai gândească, la fel ca atunci când ne așezăm seara în pat, înainte de a adormi de-a binelea.

În stare de hipnoză, conștientul devine mai puțin activ, dar rămâne treaz. În acele momente, subconștientul este deosebit de receptiv la sugestii. Subconștientul este cel care reacționează la sugestii și face ca acele sugestii să se manifeste în viața dvs.

De obicei, sunt necesare repetarea și intărirea sugestiilor, deoarece sugestia hipnotică se diminueaza în două săptămâni, iar subconștientului trebuie să-i spuneți în mod repetat ce trebuie să facă, pentru a-l convinge că doriți într-adevăr acel lucru. Trebuie procedat așa deoarece majoritatea oamenilor își schimbă frecvent hotărârile, determinând subconștientul să nu-i ia în serios.

Trasa hipnotică are un rol esenţial în trăirea experienţei terapeutice. Pentru a obţine schimbări în structura profundă de personalitate este necesară o transă cel puţin medie („marea hipnoză”). Influenţe există şi în transele mai uşoare („mica hipnoză”), cum de altfel există şi în starea de veghe, însă cu cât transa este mai superficială cu atât numărul de repetiţii, necesare pentru a obţine o schimbare, este mai mare. Există desigur şi excepţii, dar sunt doar excepţii.

Hipnoza
Beneficii
Tipuri de transă
Hipnoza și somnul
Profunzimea transei

Scopul principal al hipnozei nu este atât relaxarea cât absorbţia într-o realitate imaginată, focalizarea atenţiei pe „realităţile interioare”.

Experienţa trăită este cu atât mai intensă şi mai complexă cu cât transa este mai profundă.

Este foarte important să învăţaţi să intraţi în transa cu un hipnoterapeut, pentru că, astfel, veţi reuşi să învăţaţi foarte repede (în heterohipnoza) şi veţi putea profita la maximum de transele postate pe youtube.

Avantajul pe care îl oferă acest cabinet este că puteţi lucra cu ajutorul programelor audio (vers. 2023 / 2024), atât între şedinţe cât şi după încheierea terapiei, ori de câte ori simţiţi nevoia să vă eliberaţi de stresul inerent, cotidian.

Terapia începe cu două ședințe de pregătire.

Confidenţialitatea demersului psihologic este total asigurată, conform legii.

În şedinţele de pregătire se stabilesc obiectivele terapiei, se face o evaluare, primiţi foarte multe informaţii, experimentaţi modalitatea de lucru, faceţi testele de sugestibilitate pentru a vedea cât de potrivită este aceasta terapie (în hipnoză) pentru dvs.. În mod normal toate acestea ar trebui să fie absolut suficiente pentru a vă lămuri dacă doriţi să rezolvaţi ceea ce aveţi de rezolvat şi să obţineţi ceea ce vreţi, prin hipnopsihoterapie. 

Îndoiala este cel mai mare obstacol în atingerea obiectivelor… în transformarea viselor noastre cele mai frumoase, în realitate.

Discuţiile preliminare transei hipnotice  durează 10 – 15 minute (maxim) şi au rolul de a pregăti transa principală.

Conceptualizarea clinică a cazului se face în prima şedinţă de pregătire, maxim şi în a doua şedinţă de pregătire.

Vă puteţi opri în orice moment doriţi, desigur, însă este bine să aveţi în vedere că şedinţele sunt din ce în ce mai complexe şi primiţi, cu fiecare şedinţă, din ce în ce mai multe lucruri care vă sunt absolut necesare pentru a rezolva ceea ce aveţi de rezolvat şi a obţine ceea ce doriţi.

Până în transa 5 veţi învăţa cel puţin 20 de tehnici de relaxare cu imagerie dirijată pentru eliberare de stres şi pentru eliminarea simptomului, tehnici cu care puteţi lucra foarte uşor între şedinţele de terapie, pentru a menţine efectele pozitive pe care le-aţi obţinut.

Dacă nu lucraţi deloc şi faceţi pauze mari (peste o săptămână) este posibil ca simptomele să reapară, deoarece efectele sugestiilor dispar în timp, dacă nu lucraţi deloc, nici măcar 5 minute, în fiecare zi… cărarea pe care am sădit câteva flori (sugestii pozitive) va fi năpădită de vechile dv. buruieni (gânduri negative, credinţe disfuncţionale)…

Putem exersa, voluntar, scenariile pozitive din sugestoterapie sau putem exersa, involuntar de cele mai multe ori, scenariile negative din „butoiul cu melancolie” (autohipnoza negativă).

În terapia liberului arbitru cuvintele „trebuie” şi „este obligatoriu” sunt interzise. Deci nimeni nu este obligat să facă nimic. Faceţi ceea ce consideraţi că este necesar pentru a profita la maximum de această oportunitate. Sau nu.

În terapia liberului arbitru… clientul este liber inclusiv să se autosaboteze… În sugestoterapie, terapeutul doar sugerează, adică da sugestii pe care clientul le poate urma, le poate modifica (astfel încât să i se potrivească mai bine), sau le poate lăsa să-i treacă pe lângă urechi, cum doreşte. Sunt doar sugestii… Scenariile psihoterapeutice (vindecătoare pentru minte, pentru psihic, pentru suflet) au roluri terapeutice şi de mobilizare a resurselor latente ale clientului. Clientul este liber să facă tot ceea ce consideră că este necesar pentru a profita la maxim de această oportunitate: hipnopsihoterapia!

Uneori, după primele şedinţe, este posibil să apară unele disconforturi fizice sau emoţionale… este posibil ca anumite simptome să se amplifice pentru a se descărca („criză de vindecare” sau „criză de reglementare”).

„Dacă vrei să bei altceva, goleşte mai întâi paharul…”

După această descărcare, urmează o mare uşurare şi efectele pozitive ale terapiei se amplifică. Este foarte importantă această „spargere a buboiului, curăţarea lui… pentru a începe cu adevărat vindecarea. Dar nu toţi oamenii au chiar „buboaie” (emoţionale). În acest caz, mersul terapiei este lin, plăcut, interesant, foarte energizant!

Cele mai frumoase şi importante transe pentru eliminarea simptomelor şi pentru atingerea obiectivelor sunt transele 7 – 10. Ele încheie ceea ce este de încheiat şi aduc ceea ce vă este necesar ca să vă transformaţi visele în realitate, se bazează, în mod esenţial, pe tot ce aţi obţinut în primele 6 transe (+ AT Schultz).

Noi folosim, în terapia de 10-12 şedinţe, în jur de 35-40 de scenarii psihoterapeutice în şedinţele de 45 minute şi aproximativ 100 de scenarii psihoterapeutice în şedinţele de 75 minute, numai în primul ciclul al terapiei.

Fiecare şedinţa are structura eiÎmbinarea scenariilor este atât de armonioasă încât veţi avea senzaţia unei singure  experienţe, foarte plăcută şi extrem de coerentă, scenariile întărindu-se şi împlinindu-se reciproc.

Cu fiecare pas înainte  terapia devine din ce în ce mai complexă  şi mai interesantă, vă veţi descoperi  soluţiile, calea proprie şi resursele de care aveţi nevoie pentru a vă împlini visele.

Noi vă urăm să vă trăiţi visele!

De regulă, cei care vin la hipnopsihoterapie au deja multe informaţii şi, unii dintre ei, au practicat şi alte tehnici şi tipuri de terapii de dezvoltare personală. Tot ce au învăţat până acum îi ajută să aibă o experienţă de vârf, deoarece subconştientul lor foloseşte toate aceste resurse. Extrem de rar se întâmplă să vină persoane care nu au niciun fel de informaţie.

„Primul ciclu” al terapiei conţine :

 • 2 şedinţe de pregătire (ședința 1 = pregătire 1, ședința 2 = pregătire 2);
 • 10 transe hipnotice (ședința 3 = transa 1, ședința 4 = transa 2, etc.);
 • Antrenamentul autogen Schultz – se introduce între transa 5 și transa 6 (sesiune opțională).

Numărul de şedinţe poate să fie cuprins între 5-12 şedinţe (pentru cei care doresc să facă doar ciclul I). La acestea se adăuga o şedinţă de antrenament autogen Schultz, între transa 5 şi transa 6. Pentru a avea efecte mai consolidate, recomandăm să faceţi măcar ciclul 1 al terapiei!

„Ciclul 1” al terapiei este ca o fundaţie foarte solidă pe care se poate construi orice.

„Ciclul 2” al terapiei care cuprinde 3 module diferite (sănătateiubirebani). Desigur, cei care doresc, pot sa facă terapia completă (ciclul 1 + ciclul 2). Important este să iniţiem schimbarea („primul pas”) întrucât, în 5-10 transe hipnotice, toţi veţi învăţa să faceţi foarte bine autohipnoza şi puteţi continua să lucraţi şi singuri (în autohipnoză), întărind efectele pozitive ale  terapiei şi amplificând schimbările pozitive din viaţa dv., astfel încât să vă realizaţi menirea şi să vă transformaţi visele în realitate.

Puteţi repeta orice şedinţă de câte ori doriţi. Repetiţiile au rol de fixare şi stabilizare, consolidare, menţinere şi chiar amplificare a efectelor pozitive ale terapiei.

Frecvenţa: 1-3 şedinţe/săptămână. Se poate şi mai rar (o şedinţă la 10-20 zile) dar se diminuează mult efectele după aprox. o săptămână, dacă nu lucraţi cu tehnicile învăţate şi/sau cu videoclipurile cabinetului între şedinţe.

Prețul ședințelor variază. Pentru detalii vă invităm să vizitați „Servicii”.


Dacă doriți să vă programați la psih. psihoterapeut Victor Adrian Gavrilov:

Vă puteți programa direct de pe site folosind formularul „Vreau să mă programez” – veți fi contactat pentru confirmarea programării.

Dacă nu ați folosit acel formular, pentru a vă programa, mă puteți suna 0744 812 076 sau îmi puteți lăsa un scurt mesaj pe whatsapp: cu un click aici pentru a stabili ziua si ora programării.

Sesiunile costă 250 lei (după fiecare sesiune, veți primi acces la înregistrări), iar pentru a beneficia de un discount se poate achiziționa „pachetul de 5 sau 11 ședințe (discount 10%,15%)” care costa 1125/2337 lei.

Ce reprezintă accesul la înregistrări?
După fiecare sesiune pe care o veți face în cabinet sau online, veți primi acces la relaxările din sesiunea respectivă pe o perioada de 2 zile. Cu aceste înregistrări se poate lucra între ședințe pentru a beneficia de terapie la maxim.

Plata se poate face:

 • direct în cabinet;
 • transfer în cont:
  • Raiffeisen Bank
   • Titular: VICTOR GAVRILOV
   • IBAN: RO44 RZBR 0000 0600 1557 9353
   • Valuta: Lei
   • Cod Swift banca: RZBRROBU;
  • Revolut:
   • Local (transfer local, pentru transfer internațional se utilizează datele SWIFT):
    • Beneficiar: Victor Adrian Gavrilov
    • IBAN: RO96 BREL 0005 5161 8344 0100
   • Swift:
    • Beneficiar: Victor Adrian Gavrilov
    • IBAN: LT80 3250 0178 5788 5742
    • BIC: REVOLT21
  • După plată, trimiteți confirmarea (poza):
   • la această adresă de mail: victor87adrian@gmail.com
   • sau la numărul acesta de whatsapp: https://wa.me/40744812076
   • Dupa confirmarea plății, stabilim programarea ședinței.

Recomand să vă achiziționați sesiunile terapie self-help din magazinul online:

Pentru cei care doar ce încep terapia și preferă plata din magazinul online, vor intra aici: „Vreau să mă programez pentru terapie” și vor achiziționa „Prima ședință de pregătire, respectiv a doua” după care vor achiziționa „ședințe 60-75 min.”, iar pentru a beneficia de un discount se poate achiziționa „pachetul de 5 sau 11 ședințe (discount 10%, 15%)”.

Pentru sesiunile/abonamentele cumpărate din „magazinul onlinenu se percep taxe suplimentare (cabinetul suportă comisioanele, dvs. plătiți doar cât este menționat).


Dacă doriți să vă programați la psih. psihoterapeut Nicoleta Boghianu:

Vă puteți programa direct de pe site folosind formularul „Vreau să mă programez” – veți fi contactat pentru confirmarea programării.

Dacă nu ați folosit acel formular, pentru a vă programa, mă puteți suna 0770 241 591 sau îmi puteți lăsa un scurt mesaj pe whatsapp: cu un click aici pentru a stabili ziua si ora programării.

Ședințele costă (detalii se găsesc aici):

 • 150 lei / 45 min. (doar discuții)
 • 200 lei / 45 min (ședințe standard)
 • 250 lei / 60 min.;
 • 350 lei / 90 min.;
 • 450 lei / 90 min. (+ acces înregistrări audio);
 • 500 lei / 120 min.;
 • 600 lei / 120 min. (+ acces înregistrări audio);

Plata se poate face:

 • direct în cabinet;
 • prin transfer bancar –  în contul Raiffeisen Bank:
  • Titular: Nicoleta Boghianu
  • IBAN: RO03 RZBR 0000 0600 1416 9905
  • Valuta: Lei
  • Cod Swift banca: RZBRROBU;
 • prin transfer bancar –  în contul Revolut:
  • Local (transfer local, pentru transfer internațional se utilizează datele SWIFT):
   • Beneficiar: Nicoleta Boghianu
   • IBAN: RO20 BREL 0005 5248 5094 0100
  • Swift:
   • Beneficiar: Nicoleta Boghianu
   • IBAN: LT31 3250 0968 6545 9541
   • BIC: REVOLT21
 • După plată, trimiteți confirmarea (poza):
 • din magazinul online (confirmarea plății se face în mod automat);

Dacă faceți plata din magazinul online, veți beneficia de un discount.


Dacă nu puteţi ajunge şi vreţi să anulaţi o programare, regula generală în psihoterapie este „să anunţaţi cu minim 24 de ore înainte, iar în cazul în care  nu anunţaţi şi vreţi să continuaţi terapia, trebuie să plătiţi şedinţa la care nu aţi fost”. Este suficient un mesaj scurt pe telefon. Puteţi modifica o programare, pentru că  şi noi putem fi, uneori, nevoiţi să modificăm o programare.

Hipnoterapia modernă, ericksoniană este o terapie scurtă, centrată pe simptom şi orientată spre obiectiv şi  presupune trăirea unor experienţe în transă (ca şi cum am visa, ştiind că visam), experienţe care sunt în funcţie de metaforele, tehnicile, scenariile psihoterapeutice (scrise de specialişti americani, englezi, francezi, italieni) folosite în cadrul şedinţelor, şi care au rolul să activeze potenţialul latent al clientului, resursele sale din subconştient, ajutându-l să găsească răspunsurile şi  soluţiile la problemele sale, folosindu-se de experienţa sa de viaţă şi de aptitudinile, talentele, capacităţile şi abilităţile sale.

Este o intervenţie structurată, standardizată în procent destul de mare, conţine scenarii psihoterapeutice şi tehnici adaptate de noi, fără a exclude câtuşi de puţin individualizarea terapiei.

Este terapie centrată pe eliminarea simptomelor, activarea resurselor şi clarificarea obiectivelor de viaţă. Cine doreşte, poate să repete „regresiile  de vârstă pentru aflarea cauzei problemei”, ori de câte ori doreşte (cu acelaşi scenariu sau cu alte scenarii: avem cel puţin 5 scenarii pentru regresii, diferite!). Noi facem o singură regresie, în transa a 6-a, de obicei, şi este absolut suficientă, dar  dacă doriţi (mai multe amintiri, etc.) putem să facem o escală şi să vă plimbaţi prin trecutul dv., atâta timp cât doriţi. Apoi continuăm terapia de bază. 

Terapia ericksoniană e centrată pe simptom, pe resurse şi pe viitor (nu pe trecut). Se consideră că locul unde vrem să ajungem ne influenţează mai mult comportamentul decât faptul că, nu ştiu când, cândva, s-a întâmplat nu ştiu ce.

Terapiile scurte sunt, de obicei, centrate pe eliminarea simptomului (stresul  fiind un factor extrem de important, cauzal sau/şi amplificator) – nu pe conştientizarea cauzei problemei (amintirea „evenimentului sensibilizator iniţial”, „a evenimentelor sensibilizatoare  secundare”), ca psihanaliza, de exemplu. Psihanaliza poate dura 3- 5 ani!

STRESUL si FRICA sunt jumătate din boală,
OPTIMISMUL și SPERANȚA, jumătate din medicament,
iar RĂBDAREA este primul pas spre VINDECARE.

Proverb arab

Inconştientul poate rămâne inconştient, în terapia ericksoniană, importantă este că problema să fie rezolvată şi clientul să-şi atingă obiectivul dorit.

Tehnicile de relaxare sunt cele mai importante instrumente de eliminare a efectelor negative provocate de stres!

Contează foarte mult şi schimbările pe  care dv. le faceţi în viaţa dv., în această perioadă.

Dacă nu schimbaţi nimic, adică faceţi aceleaşi lucruri, veţi obţine exact acelaşi disconfort. Este chiar de aşteptat ca disconfortul să crească în timp, pe măsură ce conştientizaţi tot mai mult ce vreţi să obţineţi, ce puteţi să faceţi, şi ce aveţi în jurul dv., în viaţa dv.! Pentru a obţine altceva, e necesar să faceţi altceva…

Ceea ce nu ne-a plăcut înainte, n-o să ne placă niciodată…

O terapie de poveste… O terapie  ca un vis… Un vis în care visezi o poveste… o poveste despre viaţa ta… ce a fost… ce este… şi mai ales… mai ales… cum ai dori să fie!

Acesta este un cabinet de hipno-psihoterapie.

În hipno-psihoterapie, terapia are loc în transă hipnotică.

Catharsisul (descărcarea emoţională), restructurarea cognitivă, etc., au loc în transă hipnotică (în cazul regresiilor de vârstă),  şi de multe ori, între şedinţe („criză de reglementare” sau „criză de vindecare”).

Nu este „hipnoză de estradă” (de scenă), nu suntem  hipnotizatori („hipnotisti” ), nu dăm spectacole pe diferite scene, etc.. Este psihoterapie în hipnoză („hipnoză clinică”), suntem psihologi, psihoterapeuţi şi hipnoterapeuţi.

Spectaculoasă este experienţa trăită de cei doi (terapeut, client) în timpul şedinţelor de terapie, în cabinet.

Nu este ceva „magic”, nu pocnim din degete şi problemele dispar ca prin minune sau deveniţi altcineva.

Este o deprindere, se perfecţionează prin repetiţie, prin  exersare.

Scopul este eliberarea de stres, vindecarea traumelor, dezvoltarea şi evoluţia personală.

Pentru cei care nu se aşteaptă să-i punem să sară într-un picior sau să facă precum găina, sau să cadă din picioare, să intre în comă, să fie cu totul inconştienţi, să se ducă pe altă planetă, să zboare printre stele şi altele asemenea… experienţa este foarte interesantă, plăcută şi utilă.

Efectele sunt rapide şi intense.

Contează, desigur, şi potenţialul cu care veniţi.

„Hipnoza este calea de acces către resursele interne, activarea potenţialului latent.”

Ion Dafinoiu

„Hipnoza accesează resursele din inconştientul nostru”.

Irina Holdevici

Este cu adevărat o experienţă unică.

„Este ca un vis frumos!”


2. Aplicatiile hipnozei


Hipnoterapia este un remediu excelent pentru schimbarea stării de spirit, pentru obținerea stării de bine, de armonie cu noi, cu alții, cu Universul.

Indicaţiile hipnoterapiei:

Tulburările anxioase :

 • anxietate generalizată;
 • fobii: fobie socială (timiditate extremă, autoconstientizare excesivă, teamă de a se face de râs), agorafobie, claustrofobie, de substanţe, etc.);
 • atacuri de panică;
 • tulburare obsesiv-compulsiva (idei obsesive, acţiuni repetitive, ticuri);
 • tulburare acută de stres (emoţii negative determinate de stresul actual);
 • tulburare de stres posttraumatic (evenimente psihotraumatizante din trecut, şocuri emoţionale, răni nevindecate şi care încă mai dor);

Tulburare depresivă:

 • depresie reactiva (în urma unor pierderi, evenimente triste);
 • depresie nevrotică;

Dependente (adicţii):

 • de alcool;
 • de tutun;
 • de substanţe (medicamente, droguri, dulciuri etc.);
 • jocuri de noroc;
 • codependențe (dependente de anumite persoane);

Tulburări de comportament alimentar:

 • obezitate;
 • anorexie;
 • bulimie;

Disfuncţii sexuale psihogene:

 • impotența psihogenă;
 • ejaculare precoce;
 • anorgasmie; frigiditate; vaginism; dispareunimie;
 • lipsa dorinţei sexuale;

Tulburări şi afecţiuni psihosomatice:

 • simptome şi boli somatice provocate de factori psihotraumatizanți(stres, şocuri emoţionale);
 • cefalee, durere cronică, ulcer duodenal şi gastrite, hipertensiune arterială, astm bronşic, alergii, boli de piele, transpiraţii abundente, diabet, etc.;

Astăzi se consideră că aproape toate bolile (toate, după nouă medicina germană) sunt provocate de factorii psihotraumatizanti, în principal de stres.

Tratarea insomniei:

 • transa hipnotică fiind un fenomen natural – nu are efecte secundare negative (cum au medicamentele). Singurul efect secundar al hipnozei este faptul că persoana adoarme mai repede şi doarme mai bine, după şedinţă.

Rezolvarea de probleme şi optimizare personală:

 • in transă, intrăm în universul interior şi comunicăm cu subconştientul nostru, avem acces la resursele noastre („răspunsurile sunt în noi”), ne auzim mai bine vocea interioară („drumul corect de urmat îl vedem cu inima, nu cu mintea” – conştientă);
 • putem primi răspunsuri la întrebările pe care le punem;
 • putem schimba obiceiuri nedorite;
 • ne putem schimba dispoziţia emoţională;
 • ne putem odihni rapid, după un efort mare;
 • in transă, putem afla cauza adevărată, profundă, a problemelor cu care ne confruntăm;

În transă, putem vizualiza rezolvarea problemelor în viitor:

 • prin progresii de vârstă, putem avea acces la modalităţi de rezolvare;
 • ne putem motiva pt. atingerea obiectivelor dorite din sufletul;
 • putem vizualiza Eul nostru ideal şi cea mai bună lume pentru noi;
 • ne putem descoperii menirea noastră în această viaţă…;
 • ne identificăm cu sinele profund, folosindu-ne de mintea noastră ca de un instrument minunat al sufletului… devenim autentici (ne regăsim pe noi înşine), adevăraţi… trăim la nivelul nostru maxim… ca atunci când suntem îndrăgostiţi… şi ne privim în achii celui care ne iubeşte… ca în cea mai minunată oglindă…;
 • in transă devenim frumoşi… ne liniştim…;
 • ne armonizam cu noi, cu lumea, cu universul…;
 • ne simţim… foaaaarte biiiine…;

„A fi liniștit este mai mult decat a fi fericit”

Proverb bengalez

Fericirea vine după liniste. Primul lucru care se schimbă în transă este starea de spirit. O stare de spirit bună ne ajută să ne limpezim (mental și emoțional) și să știm ce avem de făcut pentru a avea o viata asa cum visăm.

Ne simţim bine, gândim pozitiv, facem alegeri optime în funcţie de consecinţele preconizate ale acţiunilor, ne atingem obiectivele mult dorite, din tot sufletul, suntem mulţumiţi făcând paşi pe drumul nostru, ne simţim împliniţi, fericiţi.

Relaxarea este prima treaptă a fericirii.

Suntem fericiţi doar atunci când simţim că facem paşi pe drumul nostru, unic, când dezvoltăm şi începem să dăruim darul cu care am venit pe această planetă.

„Suntem conştiinţa întrupată şi suntem nemuritori.

Facem cu toţii parte dintr-un plan divin şi suntem trimişi aici cu o misiune”

C.D.Dulcan – „Inteligenţa materiei”

A fi fericit înseamnă a merge până la capăt asumându-ne orice risc.

„Dacă de un obiectiv, te despart zece paşi şi tu ai făcut doar nouă, ai pierdut.”
Nu există performanta fără risc. Acţionăm fără plasă de siguranţă. Suntem doar noi şi forţa uriaşă din noi. În transă ne întâlnim cu acesta forţa interioară, cu „scânteia divină” din noi.

„Venim aici cu un bagaj de predispoziţii şi talente care servesc misiunii noastre pe pământ.”

C.D.Dulcan

Transa hipnotică este darul divin cu care am venit pe pământ. Avem cu toţii acest instrument în noi, atâta timp cât suntem încă în stare să visăm cu ochii deschişi sau închişi, pentru a vedea mai clar, pentru a trăi mai intens, pentru a comunica mai bine cu noi înşine, cu sufletul nostru astfel încât să fim sănătoşi şi fericiţi.

„Doar imaginaţia ta ?”

Binențeles că este doar

imaginaţia ta!

Această lume este imaginaţia ta.

Ai uitat ?”

Richard Bach

„Ţine minte:

A muri este tot atât de mult un vis

ca şi a trăi în aceste corpuri.”

Richard Bach

Contraindicaţiile hipnoterapiei:

 • psihoze: schizofrenii, paranoia, psihoza maniaco-depresivă.
 • ADHD (atenţie deficitară, hiperdinamism).
 • epilepsie.
 • tulburări de personalitate de tip borderline, paranoid, impulsiv-exploziv (psihopaţi).
 • alzheimer şi alte boli degenerative de acest gen.
 • retard mental.

Reacția la tehnicile hipnopsihoterapeutice  este în funcție de potențialul clientului, contează mult  istoria personală, structura de personalitate (prezența trăsaturilor de personaltate accentuate, a tulburărilor  de structura de  personalitate sau a tulburărilor  psihice mai mult sau mai puțin patologice).

Nu lucrăm cu persoane care au tulburări psihice grave (psihoze, retard mental, etc.) întrucât nu preiau cuvintele, fie pentru că nu le înţeleg, fie pentru că rămân cantonate în lumea lor, din mintea lor.

Sugestoterapia este terapia realizată cu ajutorul cuvintelor. Preluarea cuvintelor înseamnă să vă imaginaţi, sau să vă închipuiţi, sau să simţiţi în maniera dv. personală, ceea ce spune terapeutul. Este implicată imaginaţia dv şi emisfera dreaptă.

Orice tulburare mentală care va împiedica să vă concentraţi atenţia şi să transformaţi cuvintele în imagini, sau să simţiţi semnificaţia lor în corpul dv., face imposibilă terapia cu ajutorul cuvintelor.

Pentru aceste persoane cu astfel de tulburări mentale este indicat tratamentul medicamentos. Medicul de familie vă poate orienta, şi vă poate da trimitere, spre un specialist.

Hipnoterapia este o terapie foarte buna in tulburarile psiho-emotionale si psiho-somatice, in care stresul este factorul cauzal primordial. Acum se considera ca stresul este un factor exrem de important in toate bolile („noua medicina germană”).


3. De câte ședințe am nevoie ?


Primul ciclu al terapiei conţine :

 • 2 şedinţe de pregătire (ședința 1 = pregătire 1, ședința 2 = pregătire 2);
 • 10 transe hipnotice (ședința 3 = transa 1, ședința 4 = transa 2, etc.);
 • Antrenamentul autogen Schultz – se introduce între transa 5 și transa 6

Vă puteţi opri în orice moment doriţi, desigur, însă este bine  să aveţi în vedere că şedinţele sunt din ce în ce mai complexe şi primiţi, cu fiecare şedinţă, din ce în ce mai multe lucruri care vă sunt absolut necesare pentru a rezolva ceea ce aveţi de rezolvat şi a obţine ceea ce doriţi.

Exista  anumite momente care sunt mai recomandabile dacă doriţi, totuşi, să faceţi doar un număr mic de şedinţe, pentru că reuşiţi, deja, să obţineţi unele beneficii.

Vă puteţi opri – deşi nu aş recomanda acest lucru:

 • după transa 1 („transa de explorare”), pentru că aţi învăţat, cât de cât, să intraţi în transă, v-aţi obişnuit cu procedura de lucru şi v-aţi eliberat puţin de stres. Puteţi continua terapia cu ajutorul programelor audio (vers. 2023 / 2024).
 • după transa 3, pentru că aţi învăţat foarte bine să intraţi în transă (iniţiere, fixare, stabilizare), s-au dat deja prescripţii pentru subconştient ca să rezolve o anumită situaţie, vă simţiţi deja ceva mai bine
 • după transa 5, pentru că aţi ales deja, propria dv. tehnică de autohipnoză, pe care am fixat-o şi am stabilizat-o şi puteţi face, din acest moment, autohipnoză.
 • după AT-Schultz, antrenamentul autogen Schultz fiind cea mai raspandită tehnică de relaxare din lume cu efecte foarte puternice de relaxare fizică și psihică și de reglare a sistemului nervos vegetativ (autonom). Este cel mai important instrument de luptă contra stresului, elimiminand emoțiile negative produse de stres; este și un instrument de prevenție a stresului.
 • după transa 7,  pentru că aţi obţinut deja, un echilibru emoţional  destul de bun, aţi închis uşa trecutului şi aţi deschis uşa unui viitor pe care îl doriţi din tot sufletul. 

Aici se încheie cele 7 transe (+AT Schultz) pentru eliberarea de stres (au şi alte obiective). În mod normal, în acest moment starea dv. de spirit ar trebui să fie destul de mult schimbată în bine.

 • după transa 10, ultimele trei transe (T8, T9, T10) sunt  pentru  a simţi plăcerea de a trăi, clarificarea obiectivelor de viaţă. Învățați şi o tehnică de sondare a minţii supraconstiente („înţelepciune interioară”, „inteligența interioară”, „sine superior” – alegeţi orice sintagmă doriţi) în care învăţaţi să puneţi întrebări, în transă, şi să primiţi răspunsuri de la „intuiţia” dv..

Şedinţele sunt din ce în ce mai complexe şi cuprind obiective din ce în ce mai importante pentru atingerea succesului. Cheia succesului este organizarea şi perseverenţa.

Primul pas şi ultimul pas sunt cei mai importanţi paşi.

Cele mai frumoase şi importante transe pentru eliminarea simptomelor şi pentru atingerea obiectivelor sunt transele 7 – 10. Ele încheie ceea ce este de încheiat şi aduc ceea ce vă este necesar ca să vă transformaţi visele în realitate, se bazează, în mod esenţial, pe tot ce aţi obţinut în primele 6 transe (+ AT – Schultz).

„Ciclul 1” al terapiei este ca o fundaţie foarte solidă pe care se poate construi orice. Urmează „Ciclul 2” al terapiei care cuprinde 3 module diferite (sănătateiubirebani). Desigur, cei care doresc, pot sa facă terapia completă (ciclul 1 + ciclul 2). Important este să iniţiem  schimbarea („primul pas”) întrucât, în 5-10 transe hipnotice, toţi veţi învăţa să faceţi foarte bine autohipnoza şi puteţi continua să lucraţi şi singuri (în autohipnoză), întărind efectele pozitive ale  terapiei şi amplificând schimbările pozitive din viaţa dv., astfel încât să vă realizaţi menirea şi să vă transformaţi visele în realitate.

Recomandăm achiziționarea „programelor audio (vers. 2023 / 2024)” în toate cazurile.

Noi vă urăm succes!


4. Terapie online – sesiuni individuale


Cabinetul este situat în CONSTANȚA. Puteţi să optaţi, dacă doriţi, pentru terapia online.

Dacă vă gândiţi să apelaţi la acest serviciu, probabil faceţi parte din rândul oamenilor ocupaţi sau nu vă aflaţi în acelaşi oraş cu psihologul.

Deasemenea, este posibil să fiţi plecaţi în străinătate şi este de înţeles că vă simţiţi mult mai confortabil să discutaţi în limba maternă despre problemele personale, de natură emoţională sau cognitivă.

La acest tip de serviciu psihologic mai puteţi apela şi în situaţia în care nu sunteţi în măsură să plecaţi de acasă pentru un motiv sau altul, v-aţi mutat în altă localitate sau în altă ţară – pentru o anumită perioadă de timp şi doriţi să continuaţi terapia, sau aveţi nevoie, la un moment dat, de o discuţie cu psihologul.

Cât de eficientă este terapia online şi prin telefon ?

Studiile ştiinţifice efectuate în mai multe ţări demonstrează că şedinţele online (consiliere psihologică sau psihoterapie, individuale, de cuplu sau coaching) au acelaşi efect şi sunt la fel de eficiente că şedinţele care se desfăşoară într-un cabinet. Spre exemplu, o cercetare publicată de Asociaţia Americană de Psihiatrie (Psychiatric Services, April 2012) a evaluat eficacitatea şedinţelor video asupra a 98.609 pacienţi cu probleme de sănătate mentală, rezultând că numărul pacienţilor spitalizaţi s-a diminuat cu 25% în urma utilizării şedinţelor la distanţă.

„Cercetătorii de la Brigham Young University au studiat un grup de 30 de persoane diagnosticate cu depresie severă. În loc de opt vizite la o clinică specializată, participanţii la studiu au primit asistență telefonică din partea terapeuţilor. Durata unei şedinţe telefonice a fost cuprinsă între 21 şi 52 de minute, iar pacienţii nu au primit medicamente antidepresive în urma unei astfel de consultaţii, anunţa psychcentral.com. Şase luni mai târziu, procentul celor care au scăpat de depresie era de 42 % în cazul persoanelor asistate prin telefon şi de aproximativ 50 % în cazul subiecţilor care au beneficiat de terapia clasică, întâlnindu-se față în faţă cu terapeutul.”

Serviciile psihologice online înregistrează o creştere importantă în ultima perioadă, dar îşi justifica rolul şi importanţa prin faptul că sunt eficiente şi foarte practice.


Cum procedez ?


Dacă doriți să vă programați la psih. psihoterapeut Victor Adrian Gavrilov:

Vă puteți programa direct de pe site folosind formularul „Vreau să mă programez” – veți fi contactat pentru confirmarea programării.

Dacă v-ați programat folosind formularul „Vreau să mă programez” – mai rămâne decât să vă achitați ședința și să trimiteți dovada plății pe mail sau pe whatsapp (mail: victor87adrian@gmail.com; whatsapp: https://wa.me/40744812076)

Dacă nu ați folosit acel formular, pentru a vă programa trebuie să vă achitați ședința și să trimiteți dovada plății pe mail sau pe whatsapp (mail: victor87adrian@gmail.com; whatsapp: https://wa.me/40744812076) după care mă puteți suna 0744 812 076 sau îmi puteți lăsa un scurt mesaj pe whatsapp: cu un click aici pentru a stabili ziua si ora programării.

Sesiunile costă 250 lei (după fiecare sesiune, veți primi acces la înregistrări), iar pentru a beneficia de un discount se poate achiziționa „pachetul de 11 ședințe (discount 15%)” care costa 2337 lei.

Ce reprezintă accesul la înregistrări?
După fiecare sesiune pe care o veți face în cabinet sau online, veți primi acces la relaxările din sesiunea respectivă pe o perioada de 2 zile. Cu aceste înregistrări se poate lucra între ședințe pentru a beneficia de terapie la maxim.

Ședințele se plătesc cu cel puțin 24 ore înainte de ora stabilită pentru programare:

 • transfer în cont:
  • Raiffeisen Bank
   • Titular: VICTOR GAVRILOV
   • IBAN: RO44 RZBR 0000 0600 1557 9353
   • Valuta: Lei
   • Cod Swift banca: RZBRROBU;
  • Revolut:
   • Local (transfer local, pentru transfer internațional se utilizează datele SWIFT):
    • Beneficiar: Victor Adrian Gavrilov
    • IBAN: RO96 BREL 0005 5161 8344 0100
   • Swift:
    • Beneficiar: Victor Adrian Gavrilov
    • IBAN: LT80 3250 0178 5788 5742
    • BIC: REVOLT21
  • După plată, trimiteți confirmarea (poza):
   • la această adresă de mail: victor87adrian@gmail.com
   • sau la numărul acesta de whatsapp: https://wa.me/40744812076
   • Dupa confirmarea plății, stabilim programarea ședinței.

Recomand să vă achiziționați sesiunile terapie self-help din magazinul online:

Pentru cei care doar ce încep terapia și preferă plata din magazinul online, vor intra aici: „Vreau să mă programez pentru terapie” și vor achiziționa „Prima ședință de pregătire, respectiv a doua” după care vor achiziționa „ședințe 60-75 min.”, iar pentru a beneficia de un discount se poate achiziționa „pachetul de 5 sau 11 ședințe (discount 10%, 15%)”.

Pentru sesiunile/abonamentele cumpărate din „magazinul onlinenu se percep taxe suplimentare (cabinetul suportă comisioanele, dvs. plătiți doar cât este menționat).

Întâlnirile vor avea loc avea loc pe skype sau pe zoom. Recomand zoom. Aplicația se descarcă gratuit și este disponibilă și pe laptop/pc și pe telefon (ios sau android). Recomand să aveți căști.

Calitatea audio este excelentă. Avem microfon de studio, versiune profesională, cu diafragma mare si format polar cardioid. Asigură recepția foarte bună a sunetelor emise din fața microfonului și izolează sunetele venite din laterale – pentru cât mai puțin zgomot de fundal. 

Adresa mea de skype este: https://join.skype.com/invite/kNt0mHMl0uSE

Daca preferați zoom, link-ul conferinței îl veți primi pe mail sau pe whatsapp.


Dacă doriți să vă programați la psih. psihoterapeut Nicoleta Boghianu:

Vă puteți programa direct de pe site folosind formularul „Vreau să mă programez” – veți fi contactat pentru confirmarea programării.

Dacă v-ați programat folosind formularul „Vreau să mă programez” – mai rămâne decât să vă achitați ședința și să trimiteți dovada plății pe mail sau pe whatsapp (mail: nicole_t103@yahoo.com; whatsapp: https://wa.me/40770241591)

Dacă nu ați folosit acel formular, pentru a vă programa trebuie să vă achitați ședința și să trimiteți dovada plății pe mail sau pe whatsapp (mail: nicole_t103@yahoo.com; whatsapp: https://wa.me/40770241591) după care mă puteți suna 0770 241 591 sau îmi puteți lăsa un scurt mesaj pe whatsapp: cu un click aici pentru a stabili ziua si ora programării.

Ședințele se plătesc cu cel puțin 2 ore înainte de ora stabilită pentru programare:

Pentru ședințele de 60 min. veți achita 250 lei, pentru ședințele de 90 min. (varianta medie) veți achita 350 lei, pentru ședințele de 120 min. veți achita 450 lei.

Plata se poate face:

 • prin transfer bancar –  în contul Raiffeisen Bank:
  • Titular: Nicoleta Boghianu
  • IBAN: RO03 RZBR 0000 0600 1416 9905
  • Valuta: Lei
  • Cod Swift banca: RZBRROBU;
 • prin transfer bancar –  în contul Revolut:
  • Local (transfer local, pentru transfer internațional se utilizează datele SWIFT):
   • Beneficiar: Nicoleta Boghianu
   • IBAN: RO20 BREL 0005 5248 5094 0100
  • Swift:
   • Beneficiar: Nicoleta Boghianu
   • IBAN: LT31 3250 0968 6545 9541
   • BIC: REVOLT21
 • După plată, trimiteți confirmarea (poza):
 • din magazinul online (confirmarea plății se face în mod automat);

Dacă faceți plata din magazinul online, veți beneficia de un discount.

Întâlnirile vor avea loc avea loc pe skype sau pe zoom. Recomand zoom. Aplicația se descarcă gratuit și este disponibilă și pe laptop/pc și pe telefon (ios sau android). Recomand să aveți căști.

Adresa mea de facebook este: https://www.facebook.com/nicoleta.boghianu

Adresa mea de skype este: https://join.skype.com/invite/cjBk7nuL1sMV

Daca preferați zoom, link-ul conferinței îl veți primi pe mail sau pe whatsapp.


5. Terapie online – sesiuni de grup


Există posibilitatea de a experimenta programul hipnopsihoterapeutic pentru eliberare de stres, stare de bine, echilibru emoţional, întărirea sistemului imunitar, învăţarea autohipnozei, clarificarea obiectivelor de viață, îmbunătățirea imaginii de sine, creșterea încrederii în sine, eliberare de dependențe sau ticuri, diminuarea simptomelor psihosomatice – la un preţ mai accesibil.

Terapia online – sesiuni de grup – este valabilă doar la cerere (trebuie să faceți parte dintr-un grup de minim 3 persoane).

Programul hipnopsihoterapeutic este structurat astfel:

 • 2 şedinţe de pregătire;
 • 10 ședințe de terapie;
 • Antrenamentul autogen Schultz – se introduce între transa 5 și transa 6 (această sesiune este gratuită);

Până în transa 5 veţi învăţa cel puţin 20 de tehnici de relaxare cu imagerie dirijată pentru eliberare de stres şi pentru eliminarea simptomului, tehnici cu care puteţi lucra foarte uşor între şedinţele de terapie, pentru a menţine efectele pozitive pe care le-aţi obţinut.

Cele mai frumoase şi importante transe pentru eliminarea simptomelor şi pentru atingerea obiectivelor sunt transele 7 – 10. Ele încheie ceea ce este de încheiat şi aduc ceea ce vă este necesar ca să vă transformaţi visele în realitate, se bazează, în mod esenţial, pe tot ce aţi obţinut în primele 6 transe (+ AT Schultz).

Cu fiecare pas înainte, terapia devine din ce în ce mai complexă  şi mai interesantă, vă veţi descoperi  soluţiile, calea proprie şi resursele de care aveţi nevoie pentru a vă împlini visele.

Tehnicile de relaxare sunt cele mai importante instrumente de eliminare a efectelor negative provocate de stres cât și de prevenire a stresului!

STRESUL şi FRICA sunt jumătate din boală, OPTIMISMUL și SPERANȚA, jumătate din medicament, iar RĂBDAREA este primul pas spre VINDECARE.

În terapia ericksoniană, M. Erickson considera că într-o măsură mult mai mare, comportamentul omului este determinat de obiectivele sale, de locul unde vrea să ajungă, decât de faptul că în trecut, cândva, s-a întâmplat ceva. De aceea terapia ericksoniană este centrată pe eliminarea simptomului şi obţinerea acelei stări (mentale, emoţionale) care să-i determine comportamentul necesar pentru atingerea obiectivelor pe care şi le doreşte din tot sufletul.

În timpul terapiei, veți învaţa mai multe tehnici, pentru eliminarea disconfortului (fizic, emoţional, mental), pentru activarea resurselor şi pentru obţinerea stării de bine, linişte şi calm, stare ce vă va ajuta să vă clarificați obiectivele de viață.

Acest program psihoterapeutic poate fi practicat la modul general de orice persoană care îşi doreşte:

 • să se elibereze de stres sau să prevină stresul;
 • să-și diminueze anxietatea (inclusiv atacurile de panică) și/sau depresia;
 • să-și diminueze simptomele din bolile psihosomatice;
 • să își îmbunătățească calitatea somnului;
 • să se echilibreze emoțional;
 • să-și vindece traumele emoționale, să închidă ușa aspectelor negative din trecutul lor și să deschidă ușa unui viitor strălucitor;
 • să-și întărească sistemul imunitar;
 • să-și îmbunătățească imaginea de sine;
 • să-și crească încrederea în sine;
 • să elimine tulburările de comportament alimentar, să obțină greutatea potrivită pentru vârsta și înălțimea sa;
 • să-și clarifice obiectivele de viață;
 • să schimbe obiceiuri nedorite: dependența de alcool, tutun, jocuri de noroc, droguri, etc.;
 • să se recupereze rapid – după un efort mare, să se energizeze;
 • să pună întrebări și să primească răspunsuri de la subconștientul său;
 • să se dezvolte și să evolueze personal, să să-și îmbunătățească calitatea vieții sale, pe toate planurile: personal, familial, profesional, social.

De asemenea se adresează și studenților/absolvenților de psihologie care doresc să se specializeze în domeniul hipnopsihoterapiei – experimentând o modalitate de lucru pe care o pot folosi atunci când își deschid propriul lor cabinet.

Serviciile psihologice online înregistrează o creştere importantă în ultima perioadă, dar îşi justifica rolul şi importanţa prin faptul că sunt eficiente şi foarte practice.

Studiile ştiinţifice efectuate în mai multe ţări demonstrează că şedinţele online (consiliere psihologică sau psihoterapie, individuale, de cuplu sau coaching) au acelaşi efect şi sunt la fel de eficiente că şedinţele care se desfăşoară într-un cabinet. Spre exemplu, o cercetare publicată de Asociaţia Americană de Psihiatrie (Psychiatric Services, April 2012) a evaluat eficacitatea şedinţelor video asupra a 98.609 pacienţi cu probleme de sănătate mentală, rezultând că numărul pacienţilor spitalizaţi s-a diminuat cu 25% în urma utilizării şedinţelor la distanţă.

„Cercetătorii de la Brigham Young University au studiat un grup de 30 de persoane diagnosticate cu depresie severă. În loc de opt vizite la o clinică specializată, participanţii la studiu au primit asistență telefonică din partea terapeuţilor. Durata unei şedinţe telefonice a fost cuprinsă între 21 şi 52 de minute, iar pacienţii nu au primit medicamente antidepresive în urma unei astfel de consultaţii, anunţa psychcentral.com. Şase luni mai târziu, procentul celor care au scăpat de depresie era de 42 % în cazul persoanelor asistate prin telefon şi de aproximativ 50 % în cazul subiecţilor care au beneficiat de terapia clasică, întâlnindu-se față în faţă cu terapeutul.”


Vreau sa particip, cum procedez ?


Plata se poate face:

 • transfer în cont:
  • Raiffeisen Bank
   • Titular: VICTOR GAVRILOV
   • IBAN: RO44 RZBR 0000 0600 1557 9353
   • Valuta: Lei
   • Cod Swift banca: RZBRROBU;
  • Revolut:
   • Local (transfer local, pentru transfer internațional se utilizează datele SWIFT):
    • Beneficiar: Victor Adrian Gavrilov
    • IBAN: RO96 BREL 0005 5161 8344 0100
   • Swift:
    • Beneficiar: Victor Adrian Gavrilov
    • IBAN: LT80 3250 0178 5788 5742
    • BIC: REVOLT21
  • După plată, trimiteți confirmarea (poza):
   • la această adresă de mail: victor87adrian@gmail.com
   • sau la numărul acesta de whatsapp: https://wa.me/40744812076
   • Dupa confirmarea plății, stabilim programarea ședinței.

Menţionaţi nume, prenume.

Sesiunile costă 100 lei / persoana (întreaga terapie cuprinde 12 sesiuni + 1 sesiune gratuită). Puteţi plăti în avans mai multe sesiuni sau puteţi plăti înainte de fiecare sesiune. Confirmarea plății reprezintă rezervarea locului.

De asemenea, recomand să vă achiziționați sesiunile terapie self-help din magazinul online:

Sesiunile vor avea loc pe zoom.

După confirmare, link-ul zoom pentru îl veți primi pe mail-ul de pe care mi-ați trimis confirmarea plății.

Atenție! Terapia online – sesiuni de grup – este valabilă doar la cerere (trebuie să faceți parte dintr-un grup de minim 3 persoane).

Fiecare sesiune va dura 1 ora şi 15 de minute şi va fi sub forma unui webbinar (participanţii vor fi trecuţi pe mut).

Puteți folosi un laptop/pc pentru sesiunile online, sau vă puteți alătura chiar de pe telefon (recomand să aveți căști în ambele cazuri).


6. Curs introductiv


Relaxarea

Termenul de relaxare semnifică o deconectare generală a individului de activitatea sa cotidiană.

Relaxarea este o tehnică psihoterapeutică şi autoafirmativă, fundamentată ştiinţific, care urmăreşte realizarea unei decontracţii musculare şi nervoase, având ca efect un repaus cât mai eficient, economisirea energiei fizice şi psihice, creşterea rezistenţei la stres a organismului şi diminuarea efectelor negative ale stresului deja instalat.

Relaxarea este o tehnică utilă care se poate practica atunci când o persoană se simte stresată şi poate conduce la diminuarea anxietăţii şi la prevenirea apariţiei unor modificări fiziologice – de exemplu, reducerea contracturii musculare şi a tensiunii arteriale în timp ce persoana respectivă se relaxează şi, când este efectuată înainte de culcare, ajută la inducerea somnului.

„Mulţi oameni consideră, că, relaxarea nu prezintă nici o dificultate, că este ceva care se realizează fără efort, când nu suntem supuşi unui stres. Acest lucru este valabil pentru unele persoane, nu însă pentru toată lumea. Pentru mulţi, a învăţa să te relaxezi este tot atât de greu ca şi a învăţa să conduci un automobil. Tehnicile relaxării trebuie învăţate şi apoi – un lucru foarte important – trebuie exersate cu regularitate.

Unele dintre avantajele practicării relaxării în mod regulat sunt: ameliorarea somnului, sporirea performantelor mentale şi fizice, combaterea stării de oboseală, reducerea anxietăţii şi tensiunii nervoase, dar şi faptul că nu creează dependență.

Relaxarea este o cale spre sănătate şi eficiență, iar primul lucru foarte important de ştiut este acela că relaxarea este în primul rând legată de respiraţie; dacă ne putem controla respiraţia, ne putem controla relaxarea.

Într-o stare de teamă sau anxietate, respiraţia tinde să devină mai accelerată, după cum la trăirea unui sentiment de admiraţie,respiraţia devine în mod spontan lentă şi mai profundă. În stările depresive se constată o rărire a respiraţiei, în timp ce în stările expansive, de bucurie, se produce o accelerare a acesteia.

Dacă stările psihice influenţează respiraţia, aceasta la rândul ei, atunci când este dirijată voluntar, poate influenţa şi regla stările psihice. Astfel, o respiraţie lentă şi adâncă poate calma o stare de agitaţie, după cum ritmarea şi regularizarea respiraţiei contribuie la creşterea capacităţii de concentrare a atenţiei şi la optimizarea randamentului activităţii intelectuale în ansamblu.

Între respiraţie şi relaxare există o foarte strânsă legătură. Astfel, în stările de destindere şi relaxare musculară respiraţia devine tot mai lentă şi mai profundă. Calmarea şi rărirea voluntară a respiraţiei contribuie, la rândul ei, la instalarea mai rapidă a stării de relaxare.

Funcţia respiratorie este deosebit de importantă pentru fiinţele vii. Fără respiraţie nu există viaţă, toate celelalte funcţii ale organismului fiind legate de funcţia respiratorie. Importanța respiraţiei este esenţială pentru starea de sănătate, pentru echilibrul nostru emoţional şi chiar pentru asigurarea longevităţii. Înţelepţii orientali spun că omul care trăieşte liniştit şi respiră liniştit, va trăi ani îndelungaţi.

Omul civilizat şi-a pierdut însă capacitatea de a respira corect. Condiţiile vieţii urbanizate, activităţile predominant sedentare, practicarea insuficientă a educaţiei fizice şi a sportului modifică ritmul respiratoriu normal. La acestea se adaugă stresurile psihice, anxietatea, controlul deficitar al emoţiilor care contribuie, la rândul lor, la o respiraţie defectuoasă.

Respiraţia superficială şi incorectă reduce vitalitatea, predispune la îmbolnăviri şi practic scurtează viaţa omului.

Primul pas spre respiraţia corectă este stăpânirea acesteia, controlul ei conştient, transformarea respiraţiei dintr-un act automatizat într-un act conştient, voluntar.

O regulă de bază a respiraţiei corecte şi eficiente este respiraţia pe nas. Este cunoscut faptul că aparatul respirator este astfel constituit încât să se poată respira atât pe nas, cât şi pe gură. Respiraţia pe nas este, însă, fiziologică şi sănătoasă, la nivelul căilor nazale asigurându-se filtrarea şi încălzirea aerului care pătrunde în plămâni.

Sunteți capabili să vă relaxați ?

Toată lumea poate să se relaxeze, deoarece oricine dispune de capacitățile fiziologice pentru a o face, mai ales la nivelul sistemului nervos autonom și al sistemului hormonal. Daca nu vă relaxati deloc sau nu atât cât trebuie, este pur și simplu din cauza că v-ați obișnuit să fiți încordați, uitând ce înseamnă destinderea.

Capacitătile de relaxare sunt în număr de 4:

 • Capacitatea de reglare a respiraţiei: respiraţia este singura funcţie neurovegetativă asupra căreia se poate acţiona în mod voluntar, spre deosebire de alte funţii, cum ar fi ritmul cardiac sau tensiunea arterială. Instalarea unui ritm respirator lent şi regulat contribuie totodată la punerea în repaus a întregului sistem neurovegetativ.
 • Capacitatea de scădere a tensiunii musculare: şi nivelul de activare a muşchilor este un parametru pe care îl puteţi modifica în mod voluntar, cu o exactitate mai mare sau mai mică, şi contribuie la punerea în repaus a întregului organism. Destinderea musculară reduce nevoia de oxigen a organismului, lucru care permite reglarea respiraţiei.
 • Capacitatea de percepţie senzorială: cu cât va stresaţi mai mult, cu atât mai mult evantaiul de percepţii senzoriale se va reduce la câteva semnale judecate drept prioritare pentru a face faţă situaţiei. Acest automatism poate fi inversat în scopul relaxării, prin concentrarea asupra semnalelor calmante sau prin lărgirea spectrului de percepţii senzoriale. Totul se petrece ca şi cum propriul corp şi-ar aduce la tăcere tumultul interior, pentru a vă permite o mai bună ascultare a percepţiilor. Nu există căldura fără observaţie şi nici observaţie fără oprire. Simţurile de care ne folosim sunt 5 în mod normal, văz, auz, miros, gust şi pipăit, dar mai există şi un al 6-lea, simţul kinestezic, care vă permite să realizaţi ce se întâmplă în interiorul corpului: să simţiţi bătăile inimii, încordarea sau relaxarea muşchilor, apăsările, înţepăturile şi furnicăturile pricinuite din circulaţia sangvină, căldură corporală internă, etc.
 • Capacitatea de încetinire a gândirii: Se spune că gândirea ne îndepărtează de spirit, dimpotrivă, menţinerea atenţiei asupra unui obiect de concentraţie unică şi plăcută (o imagine, o senzaţie interioară sau o percepţie din exterior) goleşte spiritul de gândire, încetineşte activitatea cerebrală şi odihneşte mentalul. Această capacitate însoţeşte de fapt fiecare dintre funcţiile precedente: menţinerea atenţiei asupra propriei respiraţii, tensiuni musculare sau percepţii senzoriale contribuie simultan la punerea spiritului în repaus.

Răspunsul de relaxare și stresul

Atunci când suntem stresaţi, prima noastră reacţie este, aşa cum am văzut, fiziologică: inima începe să bată, respiraţia se accelerează, muşchii se contractă.

Starea de relaxare este o stare opusă din punct de vedere fiziologic celei de stres. Ceea ce înseamnă că, atunci când suntem relaxaţi, corpul nostru este orientat într-o direcţie diametral opusă celei din starea de stres:

Rolul sistemului nervos autonom:

Funcţionarea corpului uman se află sub controlul sistemului nervos autonom, ai cărui centri sunt situaţi la nivelul trunchiului cerebral, parte inferioară a creierului. Sistemul nervos autonom nu ştie să facă decât două lucruri: să accelereze ori să încetinească.

În fapt, el este alcătuit din două părţi: un sistem numit simpatic, în jargonul medical, şi unul numit parasimpatic.

Sistemul simpatic accelerează funcţionarea aproape a tuturor organelor. Atunci când este stimulat, de exemplu, inima bate mai repede, muşchii se încordează, începeţi să transpiraţi… până şi părul creşte mai repede atunci, dar lucrul acesta este mai puţin vizibil.

Sistemul parasimpatic, dimpotrivă, încetineşte ritmul de funcţionare pentru aproape toate organele, rărind bătăile inimii şi relaxând muşchii.

Atunci când este activat sistemul nervos simpatic, sistemul parasimpatic se afla în stare de repaus, şi invers. Despre aceste 2 funcţii spunem că se inhiba reciproc: atunci când una dintre ele este stimulată, cealaltă va intra automat în repaus.

Dacă o persoană este încordată, anxioasa, iritabilă, stresată, sistemul nervos simpatic este de cele mai multe ori foarte solicitat, faţă de sistemul nervos parasimpatic, care este supus mult mai puţin tensiunii. Se poate spune aşadar că stresul suprasolicita sistemul nervos simpatic şi foloseşte doar într-o foarte mică măsură parasimpaticul, însă natura nu agreează dezechilibrile, şi de aici încep problemele.

Este vorba de fapt, despre ceva similar unui termostat care s-a dereglat.

Punctul de echilibru al sistemului se deplasează înspre starea de alertă şi orice variaţie ce apare va cauza o regularizare, în sensul de accelerare foarte puternică. Este ceea ce se numeşte stres permanent, menţinut tot timpul, chiar şi atunci când nu este deloc util, ba chiar nociv. Relaxarea corespunde intrării în stare de repaus a sistemului nervos simpatic şi activării sistemului nervos parasimpatic.

Răspunsul de stres şi relaxarea au caracteristici foarte distincte, mai ales pentru că răspunsul de stres, spre deosebire de răspunsul de relaxare, este înnăscut, adică a fost construit biologic în noi. În schimb, răspunsul de relaxare nu este înnăscut, adică trebuie să-l învăţăm.

Cu toţii am fi mult mai plictisiţi dacă în vieţile noastre nu ar apărea niciodată schimbări. Cu toate acestea, orice schimbare majoră trebuie să fie contrabalansată de abilitatea noastră de a ne adapta la ea la momentul respectiv. O schimbare profundă care se petrece prea rapid poate fi o cauză majoră de stres. De multe ori cererile depăşesc capacitatea noastră de a le rezolva.

Stresul poate fi declanşat de evenimente considerate plăcute cum ar fi căsătoria, câştigarea banilor sau naşterea unui copil, în aceeaşi măsură ca stresul declanşat de evenimente mai puţin plăcute cum ar fi pierderea locului de muncă, implicarea într-un accident sau îmbolnăvirea unui membru al familiei.

Putem spune deci că stresul, în sensul cel mai larg, se manifestă atunci când solicitările la care este supus un individ depăşesc resursele sale adaptative (Lazarus, 1976).

Prin urmare, unii cercetători, precum Herbert Benson, au indicat, încă din anii 1970, modul în care răspunsul de relaxare (opus şi antagonist răspunsului de stres) putea fi utilizat pentru a lupta împotriva stresului.

Totuşi, noi suntem oarecum familiari cu această stare de relaxare în măsura în care ea este apropiată de o altă stare pe care o cunoaştem bine şi care corespunde uneia dintre fazele somnului, numită „faza de somn profund”.

În faza de somn profund, corpul nostru este complet destins: muşchii sunt total relaxaţi, inima bate lent, iar respiraţia este mult încetinită. Va trebui să regăsim această stare, treji fiind. Căci, în mod spontan, corpul nostru cunoaşte în cele din urmă două stări: starea de stres şi starea de relaxare; miza constă în a-l învăţa o a treia: starea de relaxare în stare de veghe.

Caracteristicile relaxarii:

La o persoana în stare de relaxare se constată o lipsă a nevoii de acţiona;

În starea de relaxare apare frecvent trăirea senzaţiei de greutate şi căldură în membre;

Focalizarea atenției pe sugestii și detașarea de stimulii exteriori;

Stare de pasivitate în raport cu ambianţa, în heterohipnoză;

Aproape toţi subiecţii remarcă instalarea în timpul relaxării a unei stări afective aparte, de nuanţă pozitivă; ei trăiesc o stare de linişte, de calm, de destindere;

Relaxarea este o modalitate de acces la resurse, de activare a potențialului latent;

Relaxarea este, ca şi hipnoza, o stare modificată de conştiinţă în care creierul emite predominant unde alfa și teta;

În relaxare se reglează procesele psihice, funcțiile organice, se obține o stare de echilibru care este benefică pentru dezvoltarea si evoluția spirituală a persoanei;

Tehnicile de relaxare

Într-o manieră schematică, există trei tipuri de relaxare:

 • Relaxările „fiziologice” sau fizice: ele destind muşchii, încetinesc ritmul cardiac, diminuează presiunea sângelui în artere etc.. Acest tip de relaxare este folosit în gestionarea stresului.
 • Relaxările „psihologice” au, dincolo de obiectivul de destindere a corpului, scopuri psihologice, mai ales cercetarea materialului inconştient. Acesta este cazul sofrologiei şi al hipnozei.
 • Cât despre cel de-al 3-lea tip de relaxare, se poate vorbi despre relaxări „filosofice”. Aici, ne situăm în alt registru: este evident că, atunci când un yoghin face relaxare, scopul său nu este să-şi încetinească ritmul cardiac, ci să atingă o stare de armonie cu mediul înconjurător. Este vorba despre o abordare filosofică şi chiar religioasă a relaţiilor dintre trup, suflet şi mediu. Bineînţeles, cel ce practică perfect meditaţia transcendentală este întru totul apt să-şi încetinească ritmul cardiac. Singurul inconvenient îl reprezintă faptul că are nevoie de ani pentru a obţine acest lucru, în timp ce relaxarea fizică necesară gestionarii stresului se poate învăţa mult mai repede.

Principalele două metode de relaxare utilizate în toată lumea sunt variante fie ale „training-ului autogen” al lui Schultz, fie ale relaxării musculare a lui Jacobson. Este vorba despre două tehnici, atât de eficiente, cât şi relativ simple, care permit destinderea propriului corp.

Deşi, din punctul de vedere istoric, aceste două tehnici au fost dezvoltate sub o formă destul de complexă, astăzi se utilizează într-o formă foarte simplificată. Alegerea uneia sau a celeilalte este puţin importantă, există doar diferenţe culturale.

Trainingul autogen al lui Schultz

Această metodă de relaxare porneşte de la următorul principiu: se va obţine destinderea corpului prin inducerea unor senzaţii cu ajutorul reprezentărilor mentale. Se lucrează mai ales asupra a două senzaţii: senzaţia de greutate şi senzaţia de căldură.

Senzaţia de greutate a membrelor: Atunci când muşchii noştrii sunt destinşi, îi percepem ca fiind grei. Uneori, această destindere apare foarte brusc, mai ales când adormim sau ne trezim brusc cu senzaţia de a fi căzut, de a fi făcut un salt în gol: această impresie se datorează faptului că muşchii se destind foarte repede şi nu în mod progresiv. Cum ajungem la această senzaţie de greutate, dovadă a destinderii muşchilor? Pentru aceasta, se face apel la imagini mentale: mai precis, pacientul îşi va imagina că braţele, picioarele, încheieturile mâinilor sunt de plumb; creând această imagine de plumb, vor induce în mod artificial senzaţia de greutate. Insistând asupra acestei vizualizări (vizualizarea este procesul prin care folosim ochiul minţii pentru a crea imagini, scene, emoţii şi senzaţii[3]), vor obţine ceea ce caută: o destindere musculară.

Pot fi utilizate şi alte imagini mentale, de ex., membrele ca fiind de piatră, sau impresia că braţele şi picioarele sunt atât de grele, încât ar fi un efort enorm să le ridicăm.

Senzaţia de căldură a extremităţilor: La fel cum senzaţia de greutate corespunde destinderii musculare, senzaţia de căldură a extremităţilor (pacientul îşi imaginează că vârful degetelor este cald) corespunde unui fenomen de „vaso-dilatație”: vasele mici de sânge se deschid pentru a lăsa sângele să circule, în timp ce în starea de stres, vasele de sânge se contractă pentru a expulza sângele din extremităţi, unde nu este util, şi a-l trimite direct la creier şi muşchi. Invers, atunci când suntem destinşi, sângele se duce până în vârful degetelor. Cum să ajungem la această stare de căldură? Făcând încă o dată apel la imaginea mentală: ne vom închipui că mâinile sunt calde, vizualizând un soare frumos ale cărui raze ne încălzesc vârful degetelor sau focul unui şemineu sau chiar o baie caldă. Prea puţin contează imaginile pe care le alegem din moment ce ne permit să resimtim o senzaţie de căldură. Atunci când începem să producem această senzaţie de căldură în minte, ajungem progresiv să o inducem în corp şi, inducând-o în corp, ne modificăm starea în sensul relaxării.

Urmatoarele efecte apar rapid: stare de bine, liniște și calm, creșterea echilibrului emoțional, îmbunătățirea proceselor psihice – memorie, atenție, capacitate de învățare.

Relaxarea musculară a lui Jacobson

Această tehnică de relaxare constă în lucrul doar asupra muşchilor (contractarea muşchilor, apoi, destinderea lor). Este oarecum ca în cazul unui balansoar: ca să mergem într-o direcţie, trebuie la început să ne luăm elanul în direcţia opusă. Atunci când suntem tensionaţi, dacă ne spunem, de ex.: „Acum, îmi voi destinde muşchii umerilor”, nu vom reuşi, în timp ce, dacă îi contractăm într-un prim moment, simţim tensiunea. Apoi, prin contrast, ne este mai puţin greu să destindem muşchii umerilor.

În relaxarea musculară a lui Jacobson, se învaţă, aşadar, să se contracte, apoi să se destindă în mod progresiv muşchii. În măsura în care se progresează, se ajunge să se destindă în mare măsură muşchii, trecând tocmai printr-o contracţie foarte mică. Când se cunoaşte bine practicarea acestei metode, se poate obţine, de asemenea, ca abia contractând muşchiul, să urmeze destinderea completă.

Relaxarea lui Jacobson este o tehnică mai degrabă „activă”. Este avantajoasă în special persoanelor care au dificultăţi în a se destinde, pentru care a rămâne imobil sau a se abandona destinderii este destul de insuportabil şi care, prin urmare, aderă deseori cu greutate la un demers mai pasiv, precum training-ul autogen al lui Schultz.

Scopul acestei tehnici este de a detensiona corpul şi a induce relaxarea, precum şi de a dobândi control asupra tensiunii musculare din corp.

Beneficii:reducerea stresului şi a anxietăţii; eliminarea tensiunii musculare; dobândirea unui somn profund şi odihnitor; instalarea unei stări de linişte; ameliorarea durerilor de cap (migrane), etc..

Obiectivul principal al acestui antrenament este inducerea relaxării musculare şi eliberarea tensiunii din corp, şi totodată dobândirea unei stări de echilibru interior (Cum să te aperi de stres, Patrick Legeron, Editura Trei, 2003, pg. 251).

Mecanismele relaxării

 • Tonusul muscular

În timpul unor stări emoţionale puternice sau atunci când avem de făcut faţă unei sarcini dificile, resimţim şi un anumit grad de încordare musculară. Dimpotrivă, când suntem liniştiţi, relaxaţi, musculatura noastră se destinde, tonusul muscular scade.

Având în vedere legătura strânsă dintre tonusul muscular şi stările afective, tehnicile de relaxare încearcă – prin scăderea tonusului muscular – să reducă şi gradul de încordare psihologică. Deci, punctul de plecare al relaxării îl reprezintă tonusul muscular, la baza căruia se află o stare de hipotonie musculară (tonus muscular scăzut).

 • Sugestia şi autosugestia

În mod obişnuit, prin sugestie se înţelege acea influenţare psihică prin care o persoană este constrânsă să admită o părere sau să execute o acţiune oarecare.

Sugestia şi autosugestia pot fi abordate atât din punctul de vedere al mecanismelor relaxării, ele fiind implicate profund în producerea şi menţinerea stării de relaxare, cât şi ca metode independente de autoreglare, respectiv de influenţare a comportamentului uman.

Sugestia este un cuvânt des utilizat în relaţiile interpersonale, reflectând un fenomen cu dublu sens: orientat spre altcineva sau spre propria persoană, caz în care este vorba despre autosugestie. Cu alte cuvinte, sugestiile sunt stimuli personali sau din mediu care ne pot determina să facem ceva fără să ne propunem aceasta.

 „Cuvintele potrivite, rostite la momentul potrivit, vă ajută mintea să controleze corpul”.

Prin intermediul cuvântului pot fi influenţate practic toate procesele psihice şi psihosomatice ale omului.

Sugestiile sunt definite ca fiind cuvinte pronunţate de terapeut, iar hipnoza, o practică terapeutică, în care sensibilitatea la sugestii este mărită: ea consistă în a ajuta oamenii să se simtă mai bine cu ajutorul cuvintelor, numele actual fiind inventat de un chirurg scoţian, James Braid, în 1841, însă dintotdeauna oamenii au căutat să se vindece sau să-şi îmbunătăţească viaţa, folosind ceea ce au în minte.

Eldon Taylor spune în cartea sa „Autohipnoza şi tehnici subliminale”, Editura For You, 2017: hipnoza este, în esenţă, un proces în care, în mod intenţionat, încetinim activitatea undelor creierului de la beta la alfa. Cea mai eficientă metodă de încetinire a activităţii undelor cerebrale şi de intrare într-o stare hipnotică uşoară este o tehnică numită „relaxarea progresivă” .

 „În stare de hipnoză, conştientul devine mai puţin activ, dar rămâne treaz. În acele momente, subconştientul este deosebit de receptiv la sugestii. Subconştientul este cel care reacţionează la sugestii şi face ca acele sugestii să se manifeste în viaţa dumneavoastră. Conştientul trebuie să fie relaxat şi redus la tăcere tocmai pentru a nu se opune instrucţiunilor pe care i le daţi subconştientului”.

Hipnoza reprezintă tratamentul primordial pentru minte şi corp”, „hipnoza foloseşte puterea cuvintelor pentru a face o schimbare”.

Hipnoza este o stare plăcută de relaxare, în care suntem foarte deschişi la sugestiile date de hipnoterapeut, care au rolul de a ajuta pacientul să realizeze o serie de acţiuni în vederea vindecării sale”.

Se poate acţiona sugestiv asupra unui individ în stare de hipnoză (sugestie hipnotică), în stare de relaxare (relaxare cu sugestii directe) cât şi în starea obişnuită de veghe. Distincţia dintre sugestie şi autosugestie se referă la faptul că, în primul caz, influenţarea individului se produce de către o altă persoană, în timp ce în cazul autosugestiei, cel care produce influenţarea este individul însuşi.

Sugestia şi autosugestia reprezintă unul dintre mecanismele de bază ale relaxării. De asemenea, sugestia şi autosugestia joacă un rol important în adâncirea şi consolidarea stării de relaxare. Ascultând comenzile sau dându-şi în permanenţă autocomenzi, subiectul reuşeşte să intre într-o stare de relaxare tot mai adâncă, să realizeze la nivel superior senzaţiile de greutate şi căldură caracteristice antrenamentului autogen.

Subiectul care a realizat relaxarea este deconectat de stimulii exteriori perturbatori ai ambiantei, prin concentrarea selectivă asupra unor imagini sau formule pe care le aude sau le repetă în limbaj interior. În felul acesta, receptivitatea lui faţă de sugestiile venite de la terapeut sau faţă de autosugestii (în cazul în care lucrează singur) creşte foarte mult.

Eficiența sugestiilor creşte foarte mult dacă ele sunt practicate în stare de relaxare musculară şi mai ales atunci când sunt asociate cu exerciţii de gimnastică respiratorie, fapt ce le conferă mai multă forţă şi ritmicitate.

S-a constatat că pentru a fi eficiente sugestiile utilizate în stare de relaxare sau hipnoză trebuie să îndeplinească următoarele condiţii (Jencks, 1977):

 • Să fie acceptate de subiect;
 • să concorde cu sistemul de valori al persoanei;
 • să servească scopului propus;
 • să se integreze adecvat în ciclurile de activitate;
 • să urmărească, pe cât posibil, ciclurile respiratorii;
 • să nu fie prea lungi;
 • să fie pozitive; să impresioneze;
 • să fie ritmice; să fie realiste;
 • să fie simple;
 • să fie convingătoare;
 • să fie individualizate;

Despre hipnoză

Acum 170 de ani, medicul scoţian James Braid oficializa termenul de „hipnoză” pe care îl inventase pentru a desemna tratarea pacienţilor numai cu ajutorul cuvintelor, printr-o metodă psihologică revoluţionară.

O persoană putea să se vindece şi să-şi schimbe viaţa cu condiţia de a fi într-o stare de conştientă modificată. Aceasta este transa: o cheie pentru a elibera resursele nebănuite ce există în fiecare dintre noi.

Desigur, oamenii foloseau de mii de ani stările modificate ale conştientei pentru a se trata şi pentru a găsi răspunsuri la întrebările pe care şi le puneau, dar fără să-şi dea prea bine seama de ceea ce făceau.

Meritul lui James Braid este acela de a fi creat norme raţionale pentru utilizarea stărilor modificate ale conştientei, separându-le de religie şi de tratamentele prin magnetism, care erau foarte răspândite în acea vreme.

După puţin timp, James Braid şi-a dat seama că termenul de „hipnoză”, pe care îl alesese, nu corespundea întocmai fenomenului pe care îl observă. Într-adevăr, în hipnoză, pacienţii săi nu dormeau. Ei se aflau mai degrabă între două stări: între veghe şi somn. Atunci când o persoană visează, creierul său se comportă ca şi cum ea ar fi trează. Însă acea persoană este cu adevărat adormită!. Vorbim în această situaţie despre „somn paradoxal”

Ei bine, în hipnoză, persoana pare că visează. Deşi are aparența cuiva care doarme, ea aude în general tot ceea ce se petrece în jurul ei. Am putea vorbi în acest caz despre o stare de veghe paradoxală: persoană nu este nici trează, nici cu adevărat adormită. Este ceea ce numim „a fi în transă”.

Cuvântul „transă” vine din corespondentul latin al termenului „mijloc”. Astfel, pentru a merge dintr-un punct într-altul, folosim un mijloc de transport. În acel moment, spunem că suntem în tranziţie. Am putea aplica această metaforă la hipnoză, deoarece ea îi permite persoanei să călătorească spre o stare mai bună de sănătate, spre o viaţă mai agreabilă, să găsească răspunsuri la întrebările sale, etc.

Ca urmare, hipnoterapeutul se ocupă cu transmiterea către inconştientul dvs. a lucrurilor de care aveţi nevoie pentru a vă transforma.

Ne dăm seama, aşadar, ca un gând care nu ar fi avut nici un efect în mod obişnuit devine realitate atunci când ne aflăm în stare de hipnoză.

Aceasta este ceea ce profesorul Bernheim a numit „efect ideomotor” sau „ideosenzorial”: faptul că un gând, un grup de cuvinte se transformă în acte fizice. Reacţii corporale, emoţii, senzaţii, etc..

Bernheim este medicul şi hipnoterapeutul francez care a inventat în 1891 cuvântul „psihoterapie” pentru a desemna tratamentul prin sugestii hipnotice. Aceasta face că hipnoza să fie părintele tuturor formelor de psihoterapie existente.

Aşadar, dacă resimt o durere la un dinte şi dacă pun mâna pe obraz pentru că el să nu mă mai doară, din nefericire durerea nu dispare. Însă dacă fac acelaşi gest în hipnoză, durerea dispare dintr-odată!

Este ciudat, nu-i aşa? Singura diferenţă este starea modificată a conştientei, care face că metodă să funcţioneze.

Viaţa a creat un fel de mecanism pentru a ne proteja de noi înşine. Atât timp cât ne aflăm într-o stare de conştientă obişnuită, ne putem gândi la tot ceea ce dorim. Gândurile noastre rămân gânduri. În schimb, atunci când o facem în mod special şi intrăm în stare de hipnoză, gândurile noastre acţionează în mod concret.

Toate acestea sunt bune şi frumoase, dar mai este ceva: ştii să intrii singur într-o stare de hipnoză? Ei bine, nu, deoarece asemenea lucruri se învaţă, nu ne naştem ştiind deja să le facem. Avem nevoie de cineva pentru a ne arăta cum se procedează, pentru a ne ghida. Aceasta este rolul hipnoterapeutului.

Problema este că, dacă avem nevoie de altcineva pentru a ne ghida, trebuie să avem încredere în acea persoană. Este posibil să dăm peste persoane mai mult sau mai puţin competente. Va trebui, deci, să ne abandonăm lor. Terapeutul va face ceea ce îi stă în putinţă pentru că mintea voastră conştientă să se îndepărteze de realitate, pentru a reuşi să vă descurce firele încurcate.

Desigur, din fericire, putem alege un terapeut competent care ne-a fost recomandat şi în care avem încredere. El ne va explica modul în care va proceda şi aceasta ne va linişti. Va veni, deci, momentul să închidem ochii şi să ne abandonăm.

Deşi terapeutul ne-a explicat că vom rămâne pe jumătate conştienţi de lucrurile pe care ni le va spune, trebuie totuşi să ne abandonăm, să colaborăm cu el pentru că inconştientul nostru să lucreze.

Aşadar, hipnoza este o tehnică formidabilă, un mod real da a ajunge la mintea noastră profundă, la mecanismele sale inconştiente.

„Cei care visează fiind treji sunt conştienţi de mii de lucruri, ce le rămân necunoscute acelora care nu visează decât atunci când dorm”

Ce este hipnoza?

Vorbim în general despre starea modificată a conştientei, pentru a desemna starea de conştientă în care ne găsim, adică în hipnoză. Mai precis, atunci când visaţi, vă aflaţi într-o stare de conştientă modificată faţă de cea în care te aflii atunci când eşti treaz şi cu ochii deschişi. Aşadar, „a fi conştient” este o stare de conştientă, ca şi atunci când dormim sau visăm.

Ei bine, există o stare intermediară între veghe şi somn, ceva ce seamănă cu visarea, dar care nu apare când dormim, ci mai degrabă când suntem treji.

Când vorbim despre hipnoză, întâlnim mereu aceleaşi exemple: atunci când suntem obosiţi sau distraţi, când citim o carte bună sau când uităm de lumea din jur… când ne aflăm la cinema şi nu ne mai dăm seama de prezenţa oamenilor din jurul nostru. Spunem că suntem „cu capul în nori”, „cufundaţi în cartea noastră” sau „absorbiţi de film”. Acestea sunt stări de hipnoză lejeră. În jargonul nostru, vorbim despre „transă comună cotidiană”. Iată aşadar cum recunoaştem că ne aflăm în stare de hipnoză: avem privirea pierdută şi mintea ocupată. Corpul nostru este aici, iar mintea noastră este „în altă parte”, „în nori”. Suntem într-o stare disociată.

Disocierea este, deci, caracteristica stării de hipnoză – de când James Braid a început să o descrie, în secolul al 19-lea.

Aceasta disociere este provocată aproape întotdeauna în acelaşi fel: ne fixăm privirea asupra unui lucru şi astfel, ne reducem amploarea percepţiilor exterioare (ceea ce auzim, ceea ce vedem, ceea ce resimţim, etc.). Acest lucru face să fim absorbiţi în cartea noastră, în film, în ascultarea hipnoterapeutului.

Aunci cand ne aflăm în această stare, suntem în altă parte, deci disociaţi. Ne aflăm aşadar, într-o stare lejeră de hipnoză.

Hipnoza vă conferă o stare de bine. Pe lângă această, vă poate ajuta să vă reduceţi temerile, anxietăţile şi durerea, să eliminaţi comportamentele nedorite şi să vă împliniţi scopul propus.

Hipnoza va ajuta să acceptaţi stresul societăţii moderne mult mai uşor.

Limbajul Inconştientului

Care este adevăratul limbaj al inconştientului? Ştiţi bine despre ce este vorba: este limbajul viselor, al simbolurilor pe care le regăsim în mitologie, al metaforelor şi al basmelor.

Când vrea să vă vorbească, inconştientul o face prin intermediul viselor, iar în general ai nevoie de cineva pentru a-ţi traduce simbolurile şi a pune într-o ordine logică, raţională ceea ce pare la prima vedere să nu aibă nici cap, nici coadă. În hipnoză, se ştie foarte bine că logica inconştientului este iraţională, nelineara, paradoxală. Ea pare ilogică.

Pentru a comunica cât mai bine cu inconştientul, va trebui să vorbim cu limbajul lui. Este vorba despre metafore terapeutice.

Mituri despre hipnoză

In ce constă hipnoza?

 • starea de dinainte de a adormi (stare hipnagogică) când creierul nostru emite unde mai lente, alpha și  theta (somnolența): va fi ca un vis în care știti că visați; in timpul acestei stări veți rămâne în comunicare cu terapeutul; este ca o comunicare privilegiată, asemănătoare cu cea dintre mamă şi copil.

Toţi oamenii sunt hipnotizabili?

 • Cercetările arată că 90% din subiecţi pot atinge o transă uşoară, 70% o transă medie şi doar 10 până la 20% intra într-o stare hipnotică profundă (de tip somnambulic).
 • Fiecare din noi foloseşte o formă de hipnoză în viaţa de zi cu zi, conştient sau inconştient.
 • De fiecare dată când ne folosim imaginaţia, de fiecare dată când ne folosim emoţiile, de fiecare dată când ne concentrăm atenţia pe un singur lucru suntem într-o transă hipnotică.
 • Scopul unei şedinţe de hipnoză este să implementeze adânc în inconştient elemente care să poată fi folosite în mod automat fară activitate conştientă.
 • Persoanele mai uşor de hipnotizat sunt cele care au o mare putere de imaginaţie şi care pot păstra atenţia şi focusarea pe obiectivele necesare.

Pot să spun sau să fac diverse lucruri împotriva voinţei mele?

 • Nu. Dacă cerem cuiva să facă lucruri împotriva voinţei sale în starea hipnotică, atunci el va ieşi imediat din această stare.
 • În mod experimental, niciodată nu vom putea obliga pe cineva să spună sau să întreprindă diverse acţiuni sub hipnoză, care sunt împotriva principiilor sale morale.
 • Veţi păstra un rol activ în timpul şedinţei, de altfel, noi vă vom cere mereu acordul şi colaborarea dvs. pentru ceea ce se realizează în timpul şedinţei.

Este periculos să fii hipnotizat?

 • Hipnoza în sine, nu are nimic periculos, este un fenomen absolut natural prin care trecem în fiecare zi de mai multe ori (reveria cu ochii deschişi, condusul  maşinii, dimineaţa când ne trezim (stare hipnopompică) sau inainte de a adormi (stare hipnagogică), ori de câte ori ne relaxăm, cand creierul nostru emite unde cerebrale alfa şi teta, mai lente decat cele din starea de veghe: unde cerebrale beta

Dacă simptomele mele nu dispar, voi obţine totuşi unele beneficii psihologice în urma hipnozei?

 • Da! Veţi obţine o stare de „bine”, ca urmare a diminuării anxietăţii datorate stării hipnotice şi pentru că relaxarea în sine are un rol reglator fizic şi psihic deoarece se eliberează hormoni de relaxare (endorfine, seretonine, etc) care au rol de a regla funcţiile tuturor organelor şi tuturor proceselor psihice.

Este posibil să nu intru într-o transă profundă?

 • Da! Nimeni nu atinge un nivel de transă de aceeaşi profunzime. În general, distingem trei tipuri de transă: uşoară, medie şi profundă. O persoană poate intra într-o stare de transă profundă încă de la prima inducţie, o alta nu o poate atinge decât după mai multe şedinţe, în timp ce a treia nu o poate experimenta niciodată.

Voi dormi în timpul hipnozei?

 • Nivelul de transă pe care îl veţi experimenta se va schimba în cursul şedinţei. Uneori, vă veţi simţi perfect destinşi, cu impresia de a experimenta o mare relaxare corporală, în alte momente, veţi trece prin stări asemănătoare cu somnul. Lăsaţi ca lucrurile să se întâmple ca de la sine! Trebuie totuşi să ştiţi că hipnoza şi somnul sunt două fenomene total diferite.

Voi fi sau nu conştient de ce se va petrece cu mine? Voi putea să-mi amintesc ce s-a întâmplat?

 • Acest lucru depinde de profunzimea transei în care aţi intrat, transa care variază în timpul şedinţei.
 • O parte a creierului dvs. va şti întotdeauna ce anume se petrece, în timp ce altă parte va fi incostienta. Ca regulă generală, o persoană hipnotizată îşi aminteşte întotdeauna de ceea ce se petrece în timpul hipnozei, dacă încearcă să-şi amintească, mai ales cu ajutorul indicaţiilor date de terapeut.

Intrarea în stare de transă hipnotică depinde de gradul meu de inteligență?

 • Exista o legătură între hipnoza şi inteligentă, dar hipnoza face adesea apel la imaginaţie şi nicidecum la raţionalitate sau la logică.

Este posibil să nu mă trezesc după o şedinţă de hipnoză?

 • Nu. Un mare număr de studii au arătat că în situaţia în care nu se trezeşte, subiectul iese din starea hipnotică intrând într-o stare de somn, din care se va trezi în mod normal.
 • Nimeni nu a rămas vreodată blocat în starea de hipnoză dar unele persoane se simt aşa de bine în transă că nu mai vor să iasă.
 • Când eşti relaxat complet, mintea ţi se detaşează de corp şi se concetrează pe lucruri minunate pe care ţi le doreşti, parcă nu mai vrei să ieşi din această stare.
 • Ştii ce se întâmplă cu corpul tău? Începe să elibereze nişte hormoni numiţi Endorfine (hormonii plăcerii) şi începi să te simţi foarte bine.
 • Cu cât eşti mai în transă cu atât te simţi mai bine.
 • Când şedinţa se încheie, eşti invitat de către hipnotizator să ieşi din această stare.
 • Ai două variante: ieşi din stare ştiind că mai poţi experimenta această stare şi altă dată sau poti dori să mai stai, pentru că este… atât de plăcut… Unii intră direct în somn și se trezesc apoi, după 2-3 min, ca dupa orice somn.
 • Nu trebuie neapărat să fi invitat ci poţi ieşi şi singur foarte simplu, iar dacă în exterior apare vreun motiv s-o faci, un pericol, vei ieşi din transă hipnotică automat. Acest lucru se întâmplă deoarece inconştientul, zona în care eşti în transă, are rolul de a te proteja, acolo aflându-se toate instinctele tale de conservare, etc..

Programe audio (terapie self-help)


Programe audio disponibile:

 • Elimină anxietatea;
 • Elimină depresia;
 • Controlul insomniei;
 • Renunță la fumat;
 • Renunță la alcool;
 • Renunță la jocurile de noroc;
 • Controlul greutății;
 • Sănătate;
 • Examene;

Programele audio se pot achiziționa de pe site-ul cabinetului, din magazinul online: